PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA ZA SPAŠAVANJE IZ RUŠEVINA

Vatrogasna zajednica Istarske županije u suradnji sa Hrvatskom vatrogasnom zajednicom organizirala je osposobljavanje prvih pripadnika specijalističkog modula za spašavanje iz ruševina.
Osposobljavanje je provedeno u vremenu od 15. do 26 siječnja 2024. sa ukupno 20 polaznika iz 7 JVP: Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Buzet, Pazin i Labin
3 DVD: Plamen Višnjan, Bale-Valle i Fažana.

Teoretski dio osposobljavanja održan je u prostorijama DVD-a Medulin, a praktični dio na području bivše vojarne MUZIL te na vatrogasnom poligonu PVZ-a Rovinj u Rovinjskom Selu.
Nakon provedenog osposobljavanja kojeg su održali instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice polaznici su stekli specijalistička znanja i vještine potrebne za rad u ruševnim objektima i spašavanje žrtava iz ruševina.
Na kraju osposobljavanja održan je pismeni ispit kojeg su uspješno položili svi polaznici.
U toku osposobljavanja posebno zahtjevna bila je noćna vježba u trajanju od osam sati. Vježba se sastojala od praktičnog rada izrade raznih podupirača od drvene građe sa svrhom osiguranja oštećenja na građevini, a sa ciljem osiguranja područja rada vatrogasaca, omogućavanja potrage za zatrpanim žrtvama potražnim psima Vatrogasne zajednice Istarske županije.
Nakon pronalaska i izvlačenja žrtve su spašene i evakuirane iz građevina pomoću raznih tehnika spašavanja.
Vježbom se upravljalo i koordiniralo iz županijskog zapovjednog vozila. Područje vježbe skenirano je iz zraka pomoću drona sa ciljem analiziranja područja te otkrivanja nesigurnih odnosno opasnih dijelova zgrada koje se sa zemlje ne mogu vidjeti.
Predsjednik povjerenstva, instruktor Petar Kovačić zahvalio se polaznicima te istaknuo zalaganje i zainteresiranost polaznika tijekom proteklih deset dana.
Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac zahvalio se svim polaznicima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na omogućavanju provođenja programa na području Istarske županije kao i instruktorima te
DVD-u Medulin za korištenje vatrogasnog doma, PVZ-u Rovinj, DVD-u Bale i DVD-u Marčana na sudjelovanju i logističkoj potpori osposobljavanju.